Els colors de la tardor
Recull de receptes de Tardor
Una vegada ha passat el color verd del estiu i la màxima opulència de la vida, arriba a casa nostra la tardor, amb ella la biosfera es prepara per l’arribada del hivern. Els tons taronges i marrons envaeixen els nostres camps i les nostres cuines.
Els nous productes de temporada aparten el meló i la tomaca, i deixen pas al moniato i la castanya.
Les fruites i verdures són més contundents i menys refrescants. Són de colors més forts i ataronjats, això és per la presència dels pigments amb d’antioxidants, que ens ajudaran a preparar el sistema immunitari per l’estació més exigent del any.
Així doncs, al costat de les conserves que hem anat preparant aquest estiu, posarem el codonyat i la crema de castanyes.
Avui us portem tres receptes de tardor, per aprofitar al màxim els productes de temporada i gaudir del seu color i el seu sabor. Us llepareu els dits!
Aquestes receptes ens arriben dels amics de la cuina de móra d’Ebre, en el seu últim taller van elaborar aquestes receptes dedicades a la tardor.
En el taller van cuinar: un primer plat, que consta d’una crema de carabassa, un segon plat que es tracta de un conill a la sidra i per acabar un pastís de castanya.
La carabassa de tardor, de pell més dura, ens aporta una gran quantitat de fibra soluble. Si voleu conèixer més propietats de la carabassa, podeu escoltar aquest potcast de la nostra nutricionista la Maria Mercado:
https://www.ivoox.com/magrana-pgm-006-22-02-2017-audios-mp3_rf_17166812_1.html?autoplay=true
CREMA DE CARABASSA
Ingredients:
1 porro.
1 carabassa.
1 poma àcida.
Sal, pebre i curry.
Crema de llet.
En una olla posem un rajolí d’oli. Sofregim un porro (també ens serveix una ceba).
Afegim la carabassa pelada i trossejada, i algun tros de poma (millor àcida).
Afegim sal i pebre, al gust.
Afegim aigua, ho portem a la ebullició fins que veiguem que està ben cuita. (podem punxar amb una forquilla la carabassa, si aquesta es clava, vol dir que està ben cuita.
Afegim una mica de curry.
Triturem tot amb una batedora i afegim una mica de crema de llet al gust, perquè ens quedi més suau.
P.D: Depenent de la consistència que vulguem que tingui la crema, ficarem més o menys aigua del brou en que l’hem bullit.
Per el següent plat, utilitzarem com ingredients principals conill, poma i codonys.
La poma té un alt contingut en aigua, en fibra i uns elements anomenats flavonoides amb propietats antioxidants. Aquesta fruita refrescant ens aporta poques calories. Quan la cuinem, la poma produeix una substància anomenada pectina, que té afectes estringents.
El codony és una fruita típica de la tardor, amb baix contingut en calories i sucres. Aquesta fruita no la podem consumir crua, per tant, aquesta recepta és ideal per introduir aquesta fruita en la nostra dieta. Ens aporta fibra, potassi i tanins.
El conill ens aporta proteïna d’alta qualitat. Té un baix contingut de colesterol i conté vitamines del grup B, com la B12 necessària per la formació de cèl·lules sanguínies i la B3 i la B6 que intervenen en el metabolisme energètic.
CONILL A LA SIDRA
Tallem el conill en trossos petits i el salpebrem.
Daurem el conill amb una paella amb oli i mantega.
Afegim una ceba tallada a la juliana, una mica de canyella en pols, gingebre en pols i unes fulles de llorer.
Fregir-lo a foc lent durant, se li afegeix un got de sidra.
Deixar-lo que bullir durant 10 minuts.
Preparació de les pomes i codonys: Pelar les fruites i tallar-les a quarts. Daurar-les amb una paella amb una mica de mantega. Als codonys afegirem una mica d’aigua i els cuinarem més estona ja que són més durs.
Afegir al conill les pomes i els codonys.
Deixar bullir 10 minuts més.
Finalment, per al postres farem un pastís de castanyes.
La castanya és un fruit típic de la tardor, el seu component principal són els hidrats de carboni, però també proporciona altres nutrients, tals com, potassi, àcid fòlic i vitamines antioxidants.
PASTÍS DE CASTANYA
Recepta en 6 pasos:
Ingredients:
1 Kg de crema dolça de castanyes
200gr de mantega
5 ous
Ingredients Napage:
250gr Xocolata
50gr Mantega
Crema de llet
- Barrejar la crema de castanyes amb la mantega a foc lent.
- Deixar refredar la barreja a foc lent.
- Afegir els ous a la barreja.
- Posar-la en un motlle i al forn a 200º durant 45 minuts.
- Napage: Cobertura del pastís. Barregem la xocolata i la mantega a foc lent. Afegim tres cullerades de crema de llet a la barreja.
- Una vegada el pastís estic fred el desemoldem i el cobrim amb la cobertura.